x
Nie dziękuje, nie chce się zapisywać

Masło Shea

Masło shea, zwane również karite, w swej pierwotnej formie jest nie do użycia, gdyż jest to zielono-żółta masa , miękka, ciągnąca, o nieprzyjemnym zapachu. Z tego względu do celów kosmetycznych używane jest masło shea rafinowane, o białawym lub żółtawym kolorze, i nieco grudkowatej konsystencji. Bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A. W produktach kosmetycznych pełni jednocześnie dwie role: jest tłuszczem, który daje konsystencję w emulsjach, dzięki czemu stwarza śmietankowy, stabilny produkt kosmetyczny, z drugiej strony bogaty skład czyni go również substancją aktywną. Masło Shea ma właściwości wygładzające, natłuszczające, nawilżające, sprawia, ze skóra jest elastyczna, miękka i gładka. Znajduje zastosowanie w emulsjach wszelkiego rodzaju, balsamach, maściach przy suchej, wrażliwej, dojrzałej skórze, do kremów ochronnych, przy chorobach skóry jak np. łuszczyca. Jako czysty produkt można używać do pielęgnacji suchych, łamliwych, kruchych włosów. Otrzymywane jest poprzez tłoczenie z owoców afrykańskiego drzewa Butyrospermum Parkii Kotschy, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Jego owoce zawierają do 50% tłuszczu. Ze względu na fakt, że drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach, bardzo mało jest plantacji tych drzew. Dzięki temu masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin. Zawarte w maśle substancje chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry dzięki czemu staje się ona bardziej jędrna i elastyczna. Jest naturalnym filtrem słonecznym o faktorze 3-4. Nie zawiera alergenów, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała.

Newsletter