x
  • Reload captcha


  • Pamiętaj, że wyrażona przez Ciebie zgoda może zostać w każdym momencie odwołana, co poskutkuje wyłączeniem Twojej osoby od otrzymywania newslettera od naszej firmy. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem dotychczasowego przetwarzania Twoich danych osobowych.

    Nie dziękuje, nie chce się zapisywać

    Gliceryna

    Jest alkoholem, przezroczystym płynem o konsystencji syropu. Szeroko stosowana w kosmetyce. Wiąże wodę w skórze i ułatwia przenikanie innych substancji do skóry. Stosowana w dużych ilościach może uwrażliwić skórę. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach. Gliceryna, zwana również glicerolem jest obecna we wszystkich lipidach, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych a więc jest również składnikiem ludzkiej skóry. Gliceryna roślinna otrzymywana jest zwykle z oleju palmowego lub kokosowego. Gliceryna jest przezroczystą, bezbarwną, bezwonną i lepką cieczą. Rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w alkoholu. Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla różnych składników nierozpuszczalnych w wodzie. Znajduje szerokie zastosowanie jako rozpuszczalnik, plastyfikator, środek nawilżający, zmiękczający i smarujący. Chociaż nadal popularna, najczęściej jest zastępowana tańszą gliceryną syntetyczną, albo syntetycznymi środkami o podobnym działaniu. Gliceryna posiada właściwości higroskopijne, co oznacza, że łatwo wchłania wodę. Dzięki tej właściwości ma ona zdolność przyciągania wody z zewnątrz i z głębszych warstw skóry, zwiększając ilość wody w warstwach powierzchniowych skóry. Jednak gliceryna nie powinna być stosowana w postaci czystej, ponieważ może wystąpić efekt odwrotny i zwiększy się utrata wody ze skóry (szczególnie w przypadku skóry suchej). Dlatego glicerynę należy stosować w połączeniu z innymi substancjami nawilżającymi lub olejami. Badania naukowe potwierdzają, że gliceryna stosowana w połączeniu z emolientami, kwasami tłuszczowymi, antyoksydantami, lecytyną i wieloma innymi składnikami – poprawia wygląd skóry, zapobiega wysuszaniu i pomaga w utrzymaniu zewnętrznej bariery ochronnej. Gliceryna wspomaga prawidłową funkcję lipidów skóry i pomaga w utrzymaniu homeostazy skóry.

    Love me green pl@love-me-green.com https://love-me-green.pl/skin/frontend/lovemegreen/default/images/lmglogo.png